maandag 7 december 2009

Stand van zaken Feitenonderzoek

Tijdens het Jaarcongres Relevant (1 december 2009) presenteerde Dennis Holtrop (VROM) de tussenresultaten van het door Royal Haskoning uitgevoerde dossieronderzoek. Dat onderzoek omvat de Wm- en Wro dossiers met betrekking tot LPG en BRZO installaties. Momenteel worden de Wro dossiers rond VGS spoor onderzocht. Wij verwijzen naar de volgende link voor de presentatie: http://www.relevant.nl/download/attachments/4980849/Evaluatie+Groepsrisico+relEVant.ppt?version=1

donderdag 15 oktober 2009

Drukbezochte deskundigenbijeenkomst

Gistermiddag vond bij VROM de deskundigenbijeenkomst plaats. Veel belangstelling voor deelname, vandaar de ietwat volle ‘setting’. Deelnemers vooral afkomstig uit de Commissie VGR, VROM Inspectie, adviesbureaus, kennistafel GR. Goed en hard met elkaar gewerkt. Na een toelichting op aanleiding en opzet van het project bogen de aanwezigen zich over de positieve en negatieve aspecten van het GR-beleid met de verantwoordingsplicht, maar ook over oplossingsrichtingen voor de Top 5 van geconstateerde knelpunten. Die Top 5 luidde:
1. De niet-toepasbaarheid c.q. niet-borgbaarheid van risicoreducerende maatregelen. Commentaar – ‘Bevi’s grootste blunder’.
2. De rekenkundige kant (cijfers, parameters, curves) maakt de VGR te complex. Commentaar – ‘maar we zullen een maatlat + thermometer nodig blijven hebben’.
3. De aard van de ontwikkeling bepaalt de invulling van de VGR. Eigen belang gaat vaak vòòr veiligheid. Commentaar – ‘Tja, dat kan inderdaad het gevolg van een integraal, lokaal afwegingsproces zijn’.
4. VGR element ‘onderzoek alternatieve locaties’ in het algemeen zwak of niet aanwezig. Commentaar – ‘Het blijft bij schuiven binnen de kavel, daarbuiten liggen keuzes al vast. Breng EV in op een nog eerder moment, bv overleg over structuurvisies’.
5. Veel discussies over de VGR zijn vaak ‘maatlat-normen’ discussies. Op het gezonde verstand wordt steeds minder een beroep gedaan.

Opmerkingen, vragen? Reageer!

woensdag 7 oktober 2009

Gevraagd: onderzoekssituaties

Zijn momenteel druk doende om via programmaleiders, regionale brandweren, milieudiensten en provincies of rechtstreeks met gemeenten zelf situaties te identificeren die bestudeerd/bezocht kunnen worden. Er is al een aardige lijst, maar we zijn er nog niet. Daarom gevraagd:
1) Situaties bij gemeenten in de periode 2005-2009 waarbij de verantwoording groepsrisico (VGR) aan de orde was.
2) We hebben behoefte aan Wm- en Wro-kwesties. Bij Wm: het initiatief lag aan de milieukant (Wm-vergunning). Bij Wro: het initiatief lag aan de ruimtelijke kant (bestemmingsplan, vrijstelling 19.1 (WRO) en projectbesluit (Wro).
3) Qua risicobronnen kijken we alleen naar LPG, BRZO-VR en vervoer gevaarlijke stoffen per spoor.
4) Het moet gaan om afgeronde cases.
5) De aanwezigheid van een EV-beleidsvisie is wenselijk maar niet noodzakelijk.
6) Hetzelfde kan gezegd worden van (potentiële) gemeentegrensoverschrijdende risico’s.
7) Gemeenten die deel hebben genomen aan het recente onderzoek van de VROM Inspectie zullen niet in het onderzoek worden betrokken.
8) De resultaten van het feitenonderzoek zullen anoniem worden verwerkt.

Reacties kunnen gestuurd worden naar
groepsrisico@gmail.com

dinsdag 29 september 2009

Afbakenen onderzoeksgroep

Momenteel bezig met afbakenen onderzoeksgroep (gemeenten, provincies, V-regio's). Focus op VGR rond LPG, VGS en BRZO-VR. Wm- en RO-besluiten. Geen gemeenten die aan VI onderzoek hebben meegedaan. Ideeën en suggesties welkom.

Ontmoeting RIVE

Vanochtend ontmoeting gehad met het RIVE. Presentatie en toelichting op Plan van Aanpak voor het project gegeven. Ook gebrainstormd over zaken die zich rond de VGR positief ontwikkelen, op aspecten die niet goed lopen en verbeteropties daarvoor. Goede input en nuttige suggesties gehad. We blijven het RIVE als klankbord, beslisser en kennisgroep informeren.

dinsdag 22 september 2009

Kaderstelling

Tijdens de startbijeenkomst behalve (hernieuwde) kennismaking met projectgroepleden ook uitvoerig ingegaan op:

  • doel van de evaluatie
  • denkbeelden omtrent beleidsvorming
  • vraagstellingen ter inkaderen feitenonderzoek
  • de vraagstellingen en suggesties daarover rond de VGR zelf
  • een globale inhoud van het evaluatierapport
  • de aanpak van de evaluatie
  • beschouwing van onderzoeksmethoden
Afspraken gemaakt over werkconferentie, expertmeeting en klankbordgroepbijeenkomsten. Bezig Programma van Eisen uit te werken en voorleggen aan projectgroep. Dan zsm starten met Feitenonderzoek.

woensdag 16 september 2009

Morgen startbijeenkomst

Morgen startbijeenkomst bij VROM. Belangrijke meeting. Leden projectgroep ontmoeten en spreken. Hier en daar weerzien van (oude) bekenden. Op de bijeenkomst vooral afbakenen en specificeren van de projectopgaven. Speciale aandacht voor bestuurlijke klankbordgroep, meeting 'derden' (wie komen er?) en meeting met RIVE op 29-9. Goed team van Royal Haskoning. Heb er echt zin in. Hans Iserief PS: vul even die kleine enquêtes aan de zijkant rechts in!