donderdag 15 oktober 2009

Drukbezochte deskundigenbijeenkomst

Gistermiddag vond bij VROM de deskundigenbijeenkomst plaats. Veel belangstelling voor deelname, vandaar de ietwat volle ‘setting’. Deelnemers vooral afkomstig uit de Commissie VGR, VROM Inspectie, adviesbureaus, kennistafel GR. Goed en hard met elkaar gewerkt. Na een toelichting op aanleiding en opzet van het project bogen de aanwezigen zich over de positieve en negatieve aspecten van het GR-beleid met de verantwoordingsplicht, maar ook over oplossingsrichtingen voor de Top 5 van geconstateerde knelpunten. Die Top 5 luidde:
1. De niet-toepasbaarheid c.q. niet-borgbaarheid van risicoreducerende maatregelen. Commentaar – ‘Bevi’s grootste blunder’.
2. De rekenkundige kant (cijfers, parameters, curves) maakt de VGR te complex. Commentaar – ‘maar we zullen een maatlat + thermometer nodig blijven hebben’.
3. De aard van de ontwikkeling bepaalt de invulling van de VGR. Eigen belang gaat vaak vòòr veiligheid. Commentaar – ‘Tja, dat kan inderdaad het gevolg van een integraal, lokaal afwegingsproces zijn’.
4. VGR element ‘onderzoek alternatieve locaties’ in het algemeen zwak of niet aanwezig. Commentaar – ‘Het blijft bij schuiven binnen de kavel, daarbuiten liggen keuzes al vast. Breng EV in op een nog eerder moment, bv overleg over structuurvisies’.
5. Veel discussies over de VGR zijn vaak ‘maatlat-normen’ discussies. Op het gezonde verstand wordt steeds minder een beroep gedaan.

Opmerkingen, vragen? Reageer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten